Emotionele Kracht voor ouders en kinderen

Begeleiding bij de ontwikkeling van
Emotionele kracht
Bij ouders en kinderen

 

 

 

Begeleiding Emotionele Kracht

Kinderen opvoeden vraagt vaak veel van ouders. Zeven dagen per week, 24 op 24 paraat en waakzaam moeten zijn. Baby’s die niet willen stoppen met huilen. Kleine kinderen die onredelijk en heftig boos kunnen zijn. Kinderen die zich vervelen, niet kunnen slapen, slecht eten. Wat doe er het beste mee als ouder? Welke betekenis heeft het gedrag van je kind? Wat probeert hij ermee duidelijk te maken?

In onze begeleiding gaan we samen met de ouder(s) op zoek naar wat het kind zonder duidelijke woorden emotioneel tot uitdrukking brengt en wat hij van de volwassenen om hem heen vraagt. Soms is dit tamelijk helder en zijn er snel antwoorden mogelijk. Andere keren is de zoektocht meer ingewikkeld en vraagt het meer tijd om de verbinding tussen ouder en kind op dit punt te herstellen. Hoe vroeger je erbij bent hoe minder diep het probleem is gegaan en hoe meer herstel mogelijk. Tijdens de zwangerschap (vooral als het je eerste kind betreft) al beginnen met de begeleiding zou wat ons betreft een goede zaak zijn.

Vanuit onze visie op hechting en ontwikkeling zijn er veel praktische handvaten die als je er op tijd bij bent een ‘etiketje’ van Hoog-begaafd, Hoog-sensitief, ADHD of Autisme kunnen voorkomen. Vaak is het zelfs mogelijk het etiketje weer ongedaan te maken door het gedrag van het kind te begrijpen als een roep om iets waar hij wat hulp en aandacht bij nodig heeft.

Vanuit onze grote betrokkenheid bij het welzijn en de toekomst van kleine kinderen willen wij deze begeleiding zo laagdrempelig mogelijk aanbieden. Geld mag geen reden zijn om niet te komen. In overleg bepalen wij een vergoeding die aansluit bij uw financiële situatie. De intake is sowieso vrijblijvend  en gratis. U bent daarna tot niets verplicht. Alle informatie die u geeft zal strikt vertrouwelijk door ons behandeld worden.

Om een kind een veilige hechting te kunnen bieden is het nodig dat de ouders zelf beschikken over de emotionele intelligentie om de emoties van het kind in juiste banen te kunnen leiden.

 Angst wil gedragen worden, verdriet heeft ruimte nodig om er te kunnen zijn, boosheid wil aankomen en begrepen worden en vreugde wil gedeeld worden.
Als ouders dit hun kind niet kunnen bieden gebeurt er iets in de spiegeling van het kind dat hem/haar verwart en, als dit vaak gebeurt, tot een onveilige hechting kan leiden.
Zonde, want je leren bewegen in de wereld van de emoties en gevoelens is niet iets wat je van nature ‘hebt’ of ‘niet hebt’. Dit kun je ook leren.
Veel jonge koppels zeggen ons “dit hadden we graag eerder geweten” en vragen “waarom hebben we dit op school niet geleerd?”
De begeleiding die wij bieden staat heel dicht bij de dagelijkse praktijk van ouders van baby’s en jonge kinderen.
Wij zullen steeds aansluiten op de vragen en wensen die in elke persoonlijke situatie op de voorgrond staan.